Bir siteniz varsa veya yakın bir zamanda bir tane geliştirmeyi planlıyorsanız, çevrimiçi yatırımınızın etkinliğini artıracak veya etkileyebilecek özellikleri anlamak önemlidir. Çekici olmayan veya kötü inşa edilmiş bir site, işinize yardım etmekten  yerine zarar verebilir.  Bu yazıda, bir web sitesini başarılı kılmak için gereken beş genel bileşene bakıyoruz.

Etkili Bir Web Sitesinin Temel Unsurları

1. Görünüm

2. İçerik

3. İşlevsellik

4. Web Sitesi Kullanılabilirliği

5. Arama Motoru Optimizasyonu

En etkili web sitesi, tüm bu unsurların genelinde en iyi sonuçları yansıtacaktır.

Görünüm

Bir site görsel olarak çekici, cilalı ve profesyonel olmalıdır. Unutmayın; web sitesi firmanızı, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi yansıtır. Web siteniz, potansiyel bir müşterinin firmanızdan aldığı ilk ve tek izlenim olabilir.

Cazip bir sitenin olumlu bir izlenim yaratması ve ziyaretçileri siteye geldiklerinde burada tutması çok daha muhtemeldir. Büyük ve küçük işletmeler web’i doldurmaya devam ettikçe, amacınız kullanıcıların dikkatini çekmek ve onu korumak olmalıdır. Bu vb. konular PR profesyonellerinin işlerini başarılı tutmak için dikkat ettiği şeydir.

Kuralları

Rengin iyi kullanımı: Uygun bir renk şeması, iyi karışan ve işletmeniz için uygun bir ruh hali veya ton yaratan 2 veya 3 ana renk içerir. Yazılan içerik bazen rahatsız edebildiğinden, renkte aşırıya kaçmayın.

Kolayca okunabilen metin: En kolay okunan kombinasyon beyaz arka plan üzerinde siyah metindir, ancak kontrast uygun bir aralıktaysa diğer birçok renk kombinasyonu kabul edilebilir. Günümüz bilgisayar sistemlerinin çoğunda okunması kolay ve okunan fontları kullanın. Kitlenize bağlı olarak paragraf metni için yazı tipi boyutunu 10 ile 12 punto arasında tutun.

Anlamlı grafikler: Grafikler, görsel çeşitlilik kazandırdığı ve sıkıcı metin sayfalarına canlandırması açısından önemlidir. Ancak, bunları fazla kullanmayın ve yazılı içeriğinize anlam veya içerik eklediğinizden emin olun. Bir sayfaya 3 veya 4’ten fazla resimle aşırı yükleme yapmayın.

Kaliteli fotoğrafçılık: Görsel çekiciliği arttırmanın basit bir yolu, yüksek kaliteli fotoğraflar kullanmaktır. Yüksek kaliteli ürün görüntüleri, özellikle çevrimiçi perakendeciler için önemlidir.

Basitlik: Basit tutun ve yeterli beyaz boşluk bırakın. Derli toplu tasarımlar, izleyicilerin mesajınıza odaklanmalarını sağlar. Sitenizi aşırı karmaşık tasarım, animasyon veya yalnızca izleyicilerinizi etkilemek için diğer efektlerle aşırı yüklemeyin.

İçerik

Stille birlikte, sitenizin bir içeriği de olmalı. Hedef kitlenizin karar vermelerine yardımcı olacak bilgileri aradığını, bu nedenle içeriğin bilgilendirici ve konuyla ilgili olması gerektiğini unutmayın. Ziyaretçinizin; firmanızın bilgi ve yeterliliğine olan güvenini artırmak için bu tavsiyeye muhakkak dikkat edin.

Kuralları

Kısa ve düzenli içerik: Konuları net bir şekilde etiketleyin ve metninizi küçük paragraflara ayırın. Ziyaretçilerinizi görsel olarak yorucu metinlerle sıkmayın. Ziyaretçilerinizi bağlamak için 10 saniyeden daha az zamanınız var, bu nedenle dikkatlerini çekin, ilgilenmelerini sağlayın kısacası ziyaretçiyi yakalayın.

İçeriğinizi düzenli olarak güncelleyin: Hiç kimse aynı şeyi tekrar tekrar okumaktan hoşlanmaz. Ölü veya statik içerik, ziyaretçileri sitenize geri getirmez!

Ziyaretçilerinizle konuşun: Mümkün olduğunca “Siz” kelimesini kullanın. “Ben”, “Biz” ve “Bizlerin” kullanımını en aza indirin.

Gerekirse Bir Profesyonelden Destek Alın: Özellikle iyi bir yazar değilseniz, metin içeriğinizi yazmak veya düzenlemek için bu konuda uzman birini kullanmayı düşünmelisiniz mutlaka. İyi bir yazı metni  web için nasıl düzenlenir? (-Bu konuda da yakın zamanda blog girilecektir.-)

Gösterişli grafikler ve animasyonlar caziptir ve kullanıcı deneyimi üzerinde çok olumlu bir etkisi olabilir. Sadece bunları uygun şekilde kullanın ve bazı basit kuralları göz önünde bulundurun:

– Potansiyel müşterilerinizi eğlendirmek ve aydınlatmak için multimedya kullanın. Animasyonlu bir banner, hızlı video veya etkileşimli içerik sitenizin “ilgi alanı” na eklenecek ve ziyaretçilerinizi daha uzun süre tutacaktır. AMA !- ziyaretçilerinizi ilgilenmedikleri veya zamanları olmayan bir şeye dayanmaya zorlamayın ve “zengin medya içeriğinin” nin diğer içeriğinizi etkilemesine izin vermeyin.

– Uzun süre kalamayacak, ancak bunun yanısıra sitenizdeki bazı içeriklerden de faydalanmak isteyen kullanıcılar için indirilebilir pdf’ler, podcast’ler, sunumlar ve formlar sağlayın.

HTML içeriğinizi tıklanma uğruna ihmal etmeyin. Unutmayın Arama Motorlarının Kulakları Yoktur ve Flash, JavaScript, PDF okuyamazlar.

İşlevsellik

Sitenizin her bileşeni hızlı ve doğru bir şekilde çalışmalıdır. Kırık veya kötü bir şekilde oluşturulmuş bileşenler, ziyaretçilerinizi yalnızca firmanızla ilgili hayal kırıklığına uğratır. Tasarımda, köprüler, iletişim formları, site araması, etkinlik kaydı vb. her şey beklendiği gibi çalışmalıdır.

Site Kopyalama: Web sitenizin maruz kalacağını unutmayın. Yarın sizden kim alıntı yapabileceğini bilmediğiniz için gerçeklerinizi ve rakamlarınızı iki kez kontrol edin. Ayrıca yazım hataları, yanlış dilbilgisi ve noktalama işaretleri, yanlış yazımlar için tanınmak veya hatırlanmak istemezsiniz. Yazım hataları ve kötü dilbilgisi, bir web sitesinde diğer firma materyallerinde olduğu gibi affedilmez.

Kullanılabilirlik

Başarılı bir web sitesinin kritik, ancak genellikle gözden kaçan bir bileşeni, kullanılabilirlik derecesidir. Sitenizin okunması, gezinmesi ve anlaşılması kolay olmalıdır. Bazı kilit kullanılabilirlik unsurları şunları içerir:

Basitlik: Ziyaretçilerin sitenize yapışmasını sağlamanın en iyi yolu değerli içerik, iyi organizasyon ve çekici tasarımdır. Sitenizi basit ve iyi organize edin.

Sayfaları hızlı yükleme: Bir sayfa standart bir ağ hizmeti ile 20 saniye veya daha kısa sürede yüklenmelidir; bundan daha fazla sürmesi, potansiyel ziyaretçilerinizin yarısından fazlasını kaybedeceğiniz anlamına gelir.

Minimal kaydırma: Bu özellikle ilk sayfada önemlidir. Belirli bir konu hakkında daha fazla okumak için ana sayfadan bağlantılar oluşturun. Arama Motorları bile bu davranış için sizi ödüllendirecektir.

Tutarlı düzen: Site düzeni kullanılabilirlik için son derece önemlidir. Tutarlı bir düzen kullanın ve site genelinde bazı öğeleri tekrarlayın.

Belirgin, mantıklı gezinme: Menü öğelerinizi sitenizin en üstüne veya her iki taraftaki sidebar’ların üstüne yerleştirin. Menü öğelerinizi 10 veya daha az ile sınırlandırın. Unutmayın, ziyaretçilerinizin acelesi var – bilgi için avlanmalarını sağlayın.

Açıklayıcı bağlantı metni: Kullanılabilirlik testi, uzun bağlantı metninin ziyaretçilerin bir site içinde yollarını bulmalarını çok daha kolaylaştırdığını göstermektedir. Uzun, açıklayıcı bağlantı metni de Arama Motorları tarafından tercih edilmektedir. Geri bağlantılar, kullanıcılara bir yön duygusu vermek ve kendilerini kaybolmuş hissetmekten korumak için önemlidir. Gerekirse bir site haritası ve breadcrumbs(hangi sayfada olduğunuzu belirten menüler örn: Anasayfa>Ürünler>A Koleksiyonu>A1 Ürünü) kullanın.

Çapraz platform / tarayıcı uyumluluğu: Farklı tarayıcıların içeriği görüntülemek için genellikle farklı kuralları vardır. En azından, sitenizi Internet Explorer’ın en son sürümlerinde, Google Chrome’da Firefox ve Safari’de test etmelisiniz.

Ekran Çözünürlüğü: Tipik bilgisayar monitörü için ekran çözünürlüğü artmaya devam ediyor. Bugün, ortalama web sitesi ziyaretçisi 1024 x 768 piksel çözünürlük kullanıyor. Ancak, bu ayarda neyin iyi göründüğünden ve diğer çözünürlükler için iyi çalışacağından emin olmanız gerekir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Etkili arama motoru optimizasyonu için yüzlerce kural vardır ve bu bütün arama motorları için aynı değildir. Yeni başladıysanız aşağıdaki basit kuralları izleyin:

-HTML biçiminde bol miktarda yazılı içerik ekleyin. Gezinme öğeleriniz için Flash, JavaScript veya yalnızca görüntü nesnelerini kullanmayın.

-Önemli anahtar kelimelerinizi, kopyanızda sık ve uygun şekilde kullanın.

-Tablo kullanımını en aza indirin ve düzen ve konumlandırma için Basamaklı Stil Sayfalarını kullanın; HTML kodunuzu dağınık bırakmayın.

-Bağlantılarınızı güçlendirin – açıklayıcı olmalarını sağlayın ve anahtar kelimelerinizi bağlantı metninde kullanın

Birçok, Arama Motoru Optimizasyonu hakkında birçok kitap yazılmıştır ve kapsamı burada ele alınamayacak kadar geniştir.

Bir web sitesini en etkili kılan şeyin ana hatlarını zar zor çizdik. Ancak, bu basit kuralları izleyerek, doğru yöne yönlendirileceksiniz. Daha fazla bilgi için web sitesi tasarımı bölümümüzü ziyaret edin veya bize bir e-posta gönderin. Sorularınıza cevap vermekten mutluluk duyarız!

Paylaş: