Responsive web tasarım nedir?

Responsive web tasarım; bilgisayar, tablet ve mobil cihazların ekran çözünürlüklerine göre duyarlı davranan, kullanıcıya cihaz ve çözünürlük bağımsız olarak her platformda rahat bir gezinme sağlayan web tasarımlarıdır. Günümüzde mobil ve tablet cihazların etkin kullanılmasıyla birlikte responsive web tasarıma olan ihtiyaç da artmaktadır.

Responsive web tasarım, bilgisayar, mobil ve tablet cihazlardan girildiğini anlayarak, içerisinde bulunan yazı, resim, menü ve diğer elementlerin boyutlarını otomatik olarak ayarlamaktadır. Bu sayede kullanıcısına kolay kullanılabilirlik ve istediği sayfaya hızlı ulaşmasına olanak sağlamaktadır.

Günümüzde arama motorları responsive web tasarıma daha çok önem vermeye başladı. Kolay kullanılabilen ve tüm cihazlardan erişilebilen responsive web tasarımlar seo açısından büyük değer taşımaktadır ve arama motorlarının sitenize değer vermesinde önemli bir etkendir.

Responsive web tasarımın faydaları nelerdir?

  • Kolay kullanım

Şüphesiz en büyük yararı kolay kullanımdır. Kullanıcısına ekranı büyütmeden sadece aşağı ve yukarı parmak hareketleriyle gezinmesine olanak sağlar.

Her çözünürlük için ayrı bir site tasarımı yaptırmak yerine, oluşturulmuş olan tek bir responsive web tasarım sayesinde, tek bir domain altında tüm cihaz çözünürlüklerine hizmet vereceksiniz. Bu sayede web sitenizin bakımı da daha kolay olacaktır.

  • Arama Motoru Optimizasyonu

Seo için önemli olan responsive web tasarım ile sitenize değer katıp, arama motorlarının istediği yapıya kavuşturmasını sağlayabilirsiniz. Site URL yapısı aynı kalacağından arama motorları tarafından bulunmanız daha hızlı gerçekleşecektir.

  • Düşük Maliyet

Birden fazla site oluşturmak yerine tercih edeceğiniz responsive web tasarım sayesinde daha az maliyetle bir web tasarımına sahip olabilirsiniz. Bu sayede hosting, domain gibi ek maliyetleri ortadan kaldırmış olursunuz.

Responsive web tasarımları HTML5 ve CSS3 ara yüz kodlama dilleriyle oluşturulmaktadır. İleri derecede bilgi gerektiren bu çalışmaların yapılması için, sağlıklı bir kodlama çalışması yapılması ayrıca tüm tarayıcılar için kontrollerin yapılması gerekmektedir.

Paylaş: